Gemeenschapsontwikkeling

Ceylon Christian Care werkt op Sri Lanka aan de volgende gemeenschapszorg of gemeenschapsontwikkel projecten:
-  Murokkodanchenai 

-  Nagapuram
 


What is gemeenschapsontwikkeling

Gemeenschapsontwikkeling richt zich op dorpen met mensen die niet hun voet op de eerste sport van de ontwikkelingsladder hebben kunnen zetten. Al het geld dat ze verdienen hebben ze nodig om in leven te blijven en daarom zijn ze niet in staat om vooruit te komen. In het algemeen zijn dit de mensen die een inkomen hebben dat lagen is dat 1US$ (ongeveer 80 Eurocent) per dag.
 

Voorbeeld 1: Inkomen per persoon per dag

Een familie bestaat uit een man, vrouw en 5 kinderen (7 mensen). Als de man de enige persoon is die inkomen genereert en hij verdient 3 US$ per dag dan is het inkomen per persoon 3/7 US$, dat is 0.43 US$ per dag. Dit is niet genoeg om voldoende voedsel voor 1 dag te kopen.

De reden dat deze mensen niet verder komen is niet dat ze lui zijn. In het algemeen werken deze mensen hard en maken lange dagen. Echter ze zijn gevangen in een situatie waar ze niet zonder hulp van buitenaf uit kunnen komen.
 

Voorbeeld 2: De visserman

Door de tsunami zijn veel vissers hun spullen kwijtgeraakt. Omdat ze geen geld hadden om nieuwe te kopen hebben ze dit geld geleend. Echter de persoon die hun het geld heeft geleend heeft dat gedaan onder de conditie dat ze de vis aan hem moeten verkopen. De prijs die hij echter betaald ligt onder de normale verkoopwaarde. We hebben vissers ontmoet die per dag niet meer dan 50 tot 100 Rupees (0.5 tot 1 US$) verdienden.

 

Voorbeeld 3: De loonarbeider op de rijstvelden

In het buitengebied verhuren mensen zichzelf als arbeider voor het werken op de rijstvelden. Ze verdienen daarmee 100 tot 300 Rupees (1 tot 3 US$) per dag. Vaak wordt het loon niet in geld maar in natura uitbetaald (in rijst). Het werken op de rijstvelden is echter seizoensgebonden. Gedurende de oogsttijd is er veel werk, 7 dagen per week. Daarbuiten is er mindert te doen, vaak maar 1 tot 3 dagen per week.

 

Het doel van de Gemeenschaps-ontwikkel projecten is om deze mensen te helpen. Om de hopeloze spiraal waarin ze gevangen zitten te doorbreken. Omdat elk dorp of gebied anders is vindt er eerst een analyse plaats. Standaard aandachtsgebieden daarbij zijn:

-  Water, sanitair en hygiëne

-  Voeding en gezondheidszorg

-  Onderwijs

-  Infrastructuur

-  Inkomen

Na analyse wordt een plan gemaakt. Dit plan is uniek voor elk project.Dagarbeiders aan het werk op de rijstvelden (de paddies) - Inkomen 1-3 US$ per dag