Weduwenzorg

Weduwen worden in de Hindoe gemeenschap behandeld als derde klas mensen. Niemand kijkt naar ze om. Ze mogen ook geen deel uit maken van het familieleven.

 

Het Weduwen Zorg project is gestart om deze weduwen te helpen. Met dit project leren wordt ze geleerd hoe ze zelfstandig kunnen leven en inkomen verdienen voor henzelf en hun kinderen. Met kleine leningen (micro kredieten) worden ze geholpen een klein bedrijfje te starten en zo inkomen te verwerven.
 

Het eerste weduwen project is gestart in het jaar 2003 in het plaatsje Periyaneelavanai. In 2006 is een ander project gestart in Murokkodanchenai. Op dit moment worden ongeveer 100 weduwen geholpenmiddels deze projecten.Een aantal van de weduwen die met dit project worden geholpen


 

Hoe werkt dit project


Er wordt gestart met een training van drie maanden waarin de weduwen wordt geleerd hoe ze met andere mensen moeten omgaan, hoe ze met geld moeten omgaan, hoe ze hun ‘boterham’ op een eenvoudige, maar effectieve wijze kunnen verdienen, en een aantal andere zaken.

 

Na deze training krijgen de weduwen een lening (microkrediet). Dit is een bedrag van ongeveer 50 Euro. Met dit geld kopen ze de spullen om een klein bedrijfje te kunnen starten.

 

Voorbeeld 1 

Een weduwe koopt een aantal kuikens, voert deze en verkoopt ze na een aantal weken op de markt. Het geld dat ze na aftrek van de investering en aflossing overhoud is haar winst en inkomen.

Voorbeeld 2 

Een andere weduwe koopt een zak met rijst. Ze slaat deze in een vijzel tot meel en bakt er vervolgens koekjes van. Deze koekjes verkoopt ze aan een restaurant in de buurt. Na aftrek van de investering en aflossing is hetgeen ze overhoud winst en inkomen.De weduwen moeten elke week een deel van de lening terugbetalen. Wanneer ze dat elke week netjes op tijd doen hoeven ze maar 80% terug te betalen.

 

Om deze weduwen te stimuleren worden ze in groepen van 6-8 personen ingedeeld. Elke groep komt regelmatig samen. Hierbij worden ervaringen uitgewisseld en de voortgang gemeten. Nieuwe leningen worden alleen uitgegeven als alle leden van een groep de vorige lening hebben terugbetaald. Dit brengt een gezonde competitie in de groep.

 

Van het geld dat ze terugbetalen wordt een deel apart gezet als spaargeld. Hiermee wordt ze geleerd iets opzij te zetten voor tijden wanneer extra geld nodig is.   
Persoonlijk leen en spaarboekje   Kaart met overzicht groepsprestatiesDe eerste foto boven laat het persoonlijke leen en spaarboekje zien.

 

Op de tweede foto wordt een van de kaarten getoond waarop de prestaties van de weduwen van een groep worden getoond. Deze kaart wordt elke maand bijgewerkt. Hiermee wordt een gezonde competitie gecreëerd tussen de verschillende weduwen van een groep.
Thuis situatie: Hoe een van deze weduwen woontAls een weduwe aan het werk is kan ze niet voor har kinderen zorgen. Voor deze kinderen en kinderen van de arme mensen (waarbij de vader en de moeder beiden moeten werken) hebben we een kinderdagverblijf opgezet. De kinderen worden overdag opgevangen. “s Avonds gaan ze terug naar hun huis
 Voorbeeld van Micro CreditDeze weduwe verloor met de tsunami haar hut. Ze heeft nu een nieuw onderkomen gekregen. Van het geld dat ze van het weduwen project heeft geleend heeft ze een pannenkoeken service opgezet. De pannenkoeken die ze bakt worden door veel mensen als ontbijt gegeten. Met het geld heeft ze een zak rijst en kokosnoten gekocht. Overdag maalt ze de rijst tot bloem. Elke morgen staat ze om 3:00 op en gaat ze pannenkoeken bakken van een mix van deze bloem en kokosmelk. Gemiddeld bakt ze dan 8o pannenkoeken. Dat doet ze op een houtvuur. In de morgen verkoopt ze deze pannenkoeken voor 6 roepies per stuk (ongeveer 5 Eurocent) aan de mensen in de buurt. Na aftrek van alle kosten houdt ze 200 Roepies over.   Hiervan kan ze zelf samen met haar twee dochters leven.