De Burgeroorlog


Na de onafhankelijkheid in 1948 kwam de UNP aan de macht. Deze partij werd toen vooral gesteund door de Singhalezen. Deze regering zorgde er voor dat veel Tamils die door de Britten naar Sri Lanka waren gehaald om op de theeplantages te werken, de zogenoemde ‘hill-country Tamils’, weer terug naar India moesten. In het noorden en oosten van Sri Lanka leefden nog wel veel Tamils (die al vele honderden jaren in Sri Lanka woonden), maar ook zij kregen het steeds moeilijker. De Singhalese taal werd ingevoerd als enige officiële nationale taal (ter vervanging van het engels) wat resulteerde in eenluid protest van de Tamils. De toenmalige president ging vervolgens onderhandelen om tot een akkoord en een soort van federatie te komen met de Tamils. Om deze reden werd hij vervolgens kort daarna, in 1959, door een boeddhistische monnik vermoord.

 

Vervolgens werden de Tamils meer en meer rechten en vrijheden afgenomen. 
Zo werd hun aantal op de universiteiten aan perken gelegd (quotum). Vervolgens werd in 1972 het Boeddhisme verklaart tot de voornaamste en belangrijkste godsdienst en dat het een plicht van de staat was het Boeddhisme te koesteren en te beschermen.

 

De politie en het leger, wat vrijwel geheel bestond uit Singhalezen, begon zich ook tegen de Tamils te keren en dit werd door een groep (hoofdzakelijk jonge) Tamils beantwoord met tegenaanvallen en gevechten voor een onafhankelijke Tamil staat. Ze wilden, of gelijk behandeld worden, of een eigen Tamil staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Toen hier vervolgens niet aan toe werd gegeven is de LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) opgericht en braken er gevechten uit tussen het leger en de LTTE wat vervolgens leidde tot een langdurige burgeroorlog waarin veel mensen om het leven zijn gekomen.Gevolgen van de burgeroorlog
-  Ongeveer 100.000 mensen komen om het leven
-  Honderdduizenden Tamils vluchten naar het buitenland
-  Ongeveer 50.000 weeskinderen
-  Publieke en economische infrastructuur zwaar beschadigd


Situatie in 2000
-  66.000 Tamils leven in kampen in India
-  44.000 Tamils leven buiten deze kampen in India
-  200.000 Tamils leven in USA/Canada/Europa/Australie
-  Duizenden mensen leven in gecontroleerde kampen op Sri Lanka


Situatie sinds 2009
-  Er is vrede
-  Er wordt gewerkt aan herstel van de infrastructuur
-  Velen worden nog zonder proces vastgehouden in kampen
-  De Tamil bevolking leeft achtergesteld bij de Singalezen

 


   
Tamil kind soldaat   Foto van een omgekomen zoon - Foto gemaakt na zijn dood

   
Verwoeste huizen in de buurt van Batticaloa   Verwoest huis